Je bekijkt nu Hoe leer je een doorloopbal bij korfbal aan?

Hoe leer je een doorloopbal bij korfbal aan?

Wat is een doorloopbal?

Een doorloopbal is een manier om te scoren bij korfbal die vaak gebruik wordt. Hierbij rent een speler naar de korf, krijgt de bal aangespeeld en probeert onderhands in de loop te scoren vanaf korte afstand.

Het aanleren van een doorloopbal

Start niet te vroeg met het aanleren van de doorloopbal. Voor kinderen onder de 6-7 jaar kan het namelijk te lastig zijn. Dit komt omdat er meerdere aspecten bij elkaar komen zoals het vangen van de bal, een strafworp, niet lopen met de bal en aangooien. Een goed moment om te beginnen met het aanleren van de doorloopbal is bij de E-jeugd.

Omdat er meerdere aspecten komen kijken bij het aanleren van de doorloopbal, is het advies om dit stapsgewijs aan te pakken. Hoe je dit het beste kunt aanpakken, lichten we hieronder toe.

1.      Strafworp

Omdat de doorloopbal het uitvoeren van een strafworp in beweging is, is het advies om eerst een strafworp aan te leren. Als eerste moet hiervoor achterhaald worden wat het ‘voorkeursbeen’  is. Hoewel dit bij de jongste nog niet altijd even duidelijk is, kun je dit testen door achter het kind te gaan staan en een duwtje te geven in de rug. Het been waarmee hij of zij naar voren stapt om niet uit balans te raken, is het voorkeursbeen.

Vervolgens zijn de volgende stappen belangrijk om uit te leggen voor het aanleren van de strafworp.

  • Plaats het voorkeursbeen achter
  • De handen liggen aan de zij- en onderkant van de bal
  • De armen zijn gebogen
  • Breng de bal vanaf het lichaam naar boven het hoofd richting de korf
  • Wijs de bal na

Houd er rekening mee dat het aanleren van een strafworp ongeveer 6-8 weken kan duren. Uiteraard is dit verschillend per kind. Als ze dit onder de knie hebben kun je door naar de volgende stap.

2.      Loopsprong

Bij de loopsprong komt er al wat meer beweging bij kijken maar ontbreekt de aanloop nodig. Dit gaat als volgt:

  • De speler heeft de bal al in de hand
  • Plaats de andere voet voor dan bij de strafworp
  • Hef de andere knie op in een opwaartse beweging naar de korf
  • Gooi tijdens de opwaartse beweging de bal naar de korf

Gaat dat ook goed? Ga dan door naar de volgende stap; de doorloopbal.

3.      Doorloopbal

Voordat we beginnen met de uitleg nemen we het alvast op voor de kinderen: het aanleren van de doorloopbal kan langere tijd in beslag nemen. De spelers moeten het loopritme én de bewegingen eigen maken. Hierdoor wordt er vaak nog een pas teveel gemaakt. Hier hoef je in het begin niet te streng op te zijn. Dit is goed af te leren wanneer de rest vlotjes gaat. Om tot een vlotte doorloopbal te komen, kun je de volgende oefeningen doen:

  • Allereest komt de speler aanlopen met de bal in de handen. De opdracht is om richting de korf te rennen en zonder te stoppen een strafworp te maken. Geef hierbij als tip dat ze de bal voor de buik houden.
  • Bij deze tweede opdracht wordt er een extra element ingebracht namelijk; voordat het kind de strafworp maakt moet hij/zij de bal eerst een klein stukje omhoog gooien en weer vangen om vervolgens de strafworp te maken.
  • Vervolgens wordt een aangever geïntroduceerd. De aangever houdt de bal op buikhoogte klaar. De speler die de doorloopbal gaat maken komt aangelopen en pakt de bal van de hand om een strafworp in de loop te maken.
  • Daarna wordt de bovenstaande stap herhaald alleen gooit de aangeef de bal een klein stukje omhoog waardoor degene die de doorloopbal gaat maken de bal eerst moet vangen.
  • In het laatste stadium gaat de aangeef onder de korf staan en wordt degene die de doorloopbal gaat nemen vanaf daar aangespeeld.

In het begin kan het handig zijn om de korf op een langere hoogte te zetten. Hiervoor zijn korfbalpalen die in hoogte verstelbaar zijn extra handig.

Aandachtspunten

Zoals we al een paar keer hebben aangegeven, gaat het onder de knie krijgen van de doorloopbal niet over één nacht ijs. Veel oefenen en geduld hebben als trainer is dus erg belangrijk. Daarnaast hebben we nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet waar je op kunt letten op het moment dat de doorloopbal niet zo goed gaat:

  1. Controleer de stand van de handen. Als het kind de bal vangt kun je simpelweg vragen of de handen goed om en onder de bal zitten.
  2. De bal wordt recht omhoog gegooid. Mocht dit lastig zijn dan kan het helpen om strepen op de korf aan te brengen, bijvoorbeeld door middel van tape.
  3. Probeer ze te laten zien hoe je de snelheid die gecreëerd wordt door het aanlopen omgezet kan worden in de hoogte door te spong.

Veel succes en plezier met het aanleren van de doorloopbal. Heb je nog tips die goed hielpen in jouw trainingen? Laat het ons weten!

Doorloopbal aanleren

Bron afbeelding: https://fortiskorfbal.nl/2021/05/02/kom-jij-ook-naar-de-schottraining-voor-de-jeugd/

Geef een reactie