Je bekijkt nu Voorbeeld korfbaltraining C-jeugd

Voorbeeld korfbaltraining C-jeugd

Iedere week opnieuw weer een leuke korfbaltraining bedenken kan best een lastige opgave zijn. Daarom helpen we je op Korfbalinfo.nl aan inspiratie. Onder korfbaltrainingen vind je verschillende artikelen die je wellicht kunnen helpen. In dit artikel geven we van a tot z een training die je voor een korfbaltraining van de C-jeugd kan gebruiken.

Warming up (10 – 15 minuten)

Een goede warming-up is altijd belangrijk, ook bij de C-jeugd. Daarom reserveren we daar minimaal 10 minuten voor.

Warmlopen

Allereest worden de spieren opgewarmd door een loopoefening. Alle spelers starten op één lijn. Vanaf daar rennen ze op hun eigen tempo naar de overkant. Tussendoor krijgen ze commando’s die je als trainer roept. Uiteraard mag je deze zelf bedenken maar onderstaand een aantal voorbeelden:

  1. Burpee. Hierbij springt de speler omhoog en gaat vervolgens vlak op de grond liggen. Vanaf hier duwt hij/zij zichzelf weer omhoog.
  2. Squat-jump. De speler gaat door de knieën alsof hij/zij op een stoel wil gaan zitten. De benen komen ongeveer in een hoek van 90 graden waarbij de knieën niet over de tenen mogen komen en de rug recht blijft. Vanaf hier springt de speler met gestrekte benen en armen weer omhoog.
  3. Sterretje. Hierbij springt de speler omhoog waarbij de armen en benen zo ver mogelijk worden gestrekt.
  4. Springen. De speler springt zo hoog mogelijk met opgetrokken knieën de lucht in.
  5. Sprintje. Wanneer de spelers al wat warm zijn kun je ze laten sprinten naar de lijn die het verste weg ligt.

Warmschieten

Verdeel het team over de palen zodat er bij iedere paal 2 personen staan; één speler staat op 3-4 meter van de korf en de andere met de bal onder de korf. Op de 3-4 meter van de korf staan 2 pionnen waartussen de speler zich gaat bewegen. 60 seconden lang gaat de speler op afstand schieten. Dit hoeft niet bij de pionnen te zijn. Wanneer de speler onder de korf de bal vangt mag deze direct gespeeld worden naar de schutter. Na de 60 seconden wisselen de spelers van plek.

Doorloopballen (10 minuten)

Begin dit onderdeel met het laten nemen van standaard doorloopballen. Plaats 3 C-spelers per korf. Wanneer dit goed gaat, ga je over tot de volgende twee oefenen.

  • Doorloopbal vroeg aanspelen. Hierbij wordt de bal vanaf zo’n 3,5 meter aangespeeld. Belangrijk hierbij is dus de speler die de bal krijgt in de sprong naar voren gaat om dat afstand tot de korf zo klein mogelijk te maken.
  • Doorloopbal laat aanspelen. Hierbij krijgt de speler de bal juist laat, ongeveer op zo’n 2 meter. Geef hierbij aan dat de spelers zich juist lang moeten maken in de sprong.

Schotoefeningen (10 minuten)

Omdat de vorige en de volgende oefening wat mentale inspanning vragen, plaatsen we er een dynamische oefening tussendoor voor de C-jeugd: de pionnenroof.  Maak tweetallen per korf en plaats in het midden zo’n 12 pionnen. Per korf blijft één speler steeds aan het schieten. Wanneer er gescoord is mag er een pion uit het midden van het veld worden gehaald en bij de eigen korf neergezet worden.

Wanneer de pionnen in het midden op zijn mogen ze gestolen worden bij een andere korf. Degene die na 5 minuten de meeste pionnen heeft, is de winnaar. Na 5 minuten ruilen de spelers per korf van rol en is er nog een ronde.

Rebound oefenen (10 minuten)

Bij de C-jeugd wordt de rebound oefenen steeds belangrijker. In deze training ga je oefenen op het neerzetten van de rebound. Je verdeelt de spelers onder waarbij er minimaal 4 per korf staan. 2 spelers staan in de steun waar de bal op dat moment is. De andere twee (waarvan één verdediger en één aanvaller) gaan de rebound pakken.

De verdedigende spelers mogen hierbij elkaar overnemen. Het belangrijke hierbij is de actieve rol van de steun. Wanneer deze kans ziet om te schieten, mag dat. Laat de spelers een aantal keer afwisselen om te oefenen vanuit verschillende rollen.

Partijen (15 minuten)

Voor de meeste korfballers het leukste onderdeel van de training het partijen. Hierin kun je de teams vrijlaten maar blijf ze wel coachen, vooral op de zaken die je eerder in de training hebt doorgenomen. Wanneer er dingen niet lekker lopen of wanneer iets beter kan, leg je het spel stil en stap je het veld in om uitleg te geven.

Hopelijk heeft het team genoten van deze korfbaltraining en er wat van opgestoken. Laat je het ons weten wanneer je hem hebt gebruikt en wat je ervan vond? Dat helpt ons om weer nieuwe voorbeeld trainingen voor de jeugd te maken.

Geef een reactie