Je bekijkt nu 9 ideeën voor warming-up oefeningen bij de korfbaltraining

9 ideeën voor warming-up oefeningen bij de korfbaltraining

Een goede warming-up voorkomt blessures. Door de explosieve bewegingen die gemaakt worden bij korfbal is het belangrijk dat de spieren goed warm zijn. Hoewel de warming-up meestal niet het meest leuke onderdeel is van de korfbaltraining, is dit wel essentieel. Als richtlijn voor hoe lang de warming-up moet duren kun je ongeveer 10 minuten aanhouden. Even geen inspiratie voor de warming-up? In dit artikel geven we je 9 voorbeelden.

1.      Treintje inhalen

Alle spelers van het team rennen achter elkaar in een ronde. De eerste loper zet een sprint in en rent een volledige ronde tot hij/zij achteraan het treintje aansluit. De hele groep blijft ondertussen rennen. Wanneer iedereen geweest is, is gegarandeerd iedereen opgewarmd.

2.      Overgooien in rijtjes

Plaats twee rijen van drie spelers tegenover elkaar met één bal. De voorste speler uit het ene rijtje gooit de bal naar de voorste speler uit het andere rijtje. De speler die de bal gooit rent achter de bal aan en sluit achteraan in het rijtje. Afhankelijk van het niveau kan de afstand worden bepaald.

3.      Rondje oefeningen

Laat de spelers verschillende rondjes rondom het veld rennen. Ieder rondje staat in het teken van een nieuwe beweging. Bijvoorbeeld:

  • Knie-heffen
  • Armen zwaaien
  • Kruispas
  • Hakken-bil
  • Gehurkt achteruit

4.      Lijnentikkertje

Maak teams van een gelijk aantal spelers. Plaats zo’n 3 tot 4 pionnen op het veld of wijs een aantal lijnen aan (in de zaal). Bij het startsignaal gaat de eerste speler van het team zo snel mogelijk richting de eerste pion. Deze wordt aangetikt. Hierna gaat de speler terug naar het begin en rent vervolgens naar de tweede pion en komt weer terug. Zo wordt het rijtje afgemaakt en mag de volgende uit het team beginnen. Wanneer er genoeg ruimte is kan deze oefening ook individueel worden uitgevoerd.

5.      Doorloopballen

Doorloopballen zijn ideaal voor de warming-up door de combinatie van rennen en balcontact. Dit kan simpelweg in drietallen uitgevoerd worden.

6.      Korvendans

Om de doorloopballen iets leuker te maken is deze warming-up oefening een goede: de korvendans. Hoeveel korven hiervoor nodig zijn is afhankelijk van het aantal spelers maar het is belangrijk dat er meer spelers in het midden van het veld staan dan onder de korf. Bijvoorbeeld: er staan 4 spelers met een bal onder de korf. In het midden van het veld staan 6 spelers. Bij het startsignaal rennen de spelers naar de korf en worden aangespeeld. Degene die als eerste een afgesproken aantal doorloopballen scoort, wint.  

7.      Lummeltje

Onder de meesten wel bekend: lummeltje. In een kring staan 1 of 2 spelers meer dan in het midden. De spelers in de kring gooien de bal over. De spelers in het midden proberen de bal er tussenuit te tikken of te pakken. Lukt dit? Dan mogen ze plaats nemen in de kring een gaat degene die als laatst de bal heeft aangeraakt naar het midden en wordt ‘de lummel’.

8.      Commando

Maak tweetallen en plaatst de tweetallen uit elkaar op dezelfde lijn zodat er twee lijnen ontstaan. Laat de spelers op de grond zitten. Als trainer bedenk je een aantal verschillende gebaren gekoppeld aan een oefening. Deze oefening moeten de spelers dan zo snel mogelijk uitvoeren. Bijvoorbeeld:

  • Hand omhoog steken = zo snel mogelijk een rondje om elkaar heen rennen en weer terug naar je eigen plek.
  • Hand naar links = de spelers wisselen zo snel mogelijk van plek
  • Hand naar rechts = de spelers uit de linker rij proberen de spelers uit de rechter rij te tikken

En zo kun je er vast nog een aantal aan toevoegen.

9.      Combo estafette

Bij iedere paal staat een tweetal. Ieder tweetal heeft een bal en een stapel pionnen. De pionnen plaats je op een redelijke afstand van de paal af. Speler 1 krijgt de opdracht om de pionnen 1 voor 1 te verplaatsen naar de korf. De andere speler probeert in de tussentijd zoveel mogelijk doelpunten te scoren.

Zo ben je inmiddels warm? Heb je nog leuke warming-up oefeningen die jij altijd in je korfbaltrainingen verwerkt? Laat het ons weten zodat we deze toe kunnen voegen aan het rijtje zodat andere korfballers er ook plezier aan zullen beleven.

Fijne training!

Geef een reactie