Je bekijkt nu Zo blijf je fit tijdens de zomerstop

Zo blijf je fit tijdens de zomerstop

  • Berichtcategorie:Korfbaltraining

Heerlijk, de vakantieperiode is aangebroken! Lekker genieten van het weer, vrije tijd en een welverdiende vakantie. Het korfbalseizoen zit er op dus ook de beentjes mogen omhoog. Daar mag je volop van genieten. Maar wil je ook fit blijven tijdens de zomerstop om straks bij aanvang van het seizoen nog in goeie conditie te zijn? Dan hebben we in dit artikel een aantal tips voor je.

1.      Conditietraining

Houd je conditie op pijl door aan conditietraining te doen bijvoorbeeld door te hardlopen of te fietsen. Ondanks dat je tijdens het seizoen veel sport, geldt wel dat je hardlopen op moet bouwen. Ook al kan je het conditioneel misschien aan om meteen 10 kilometer te rennen, met hardlopen belast je veel spieren en gewrichten. Wissel de trainingen af met intervaltrainingen gezien dit de ‘soort’ conditie is die je bij korfbal nodig hebt.  

2.      Krachttraining

Vergeet je spieren niet te onderhouden door aan krachttraining te doen. Nu hoef je niet meteen naar de sportschool te gaan en een duur abonnement af te sluiten. Je kunt ook in een half uurtje in de tuin verschillen oefeningen doen. Inspiratie nodig? Lang leven YouTube! Zoek eens op ‘full body workout’ of HITT trainingen (hoge intensiviteit wat meteen goed is voor je conditie) en go for it!

3.      Sportmaatje

Heb je moeite met de juiste motivatie vinden tijdens de zomerstop? Zoek een sportmaatje, wellicht iemand uit je korfbalteam, en spreek een vast moment af dat je samen gaat. Twijfel je nog? Weet dan dat onderzoek heeft aangetoond dat samen sporten beter werkt dan alleen. En het is natuurlijk ook een stuk gezelliger.

4.      Voeding

Ben je gewend normaal veel te sporten door een aantal keer te trainen en wedstrijden te spelen? En sport je tijdens de zomersport wat minder? Let dan even op je voeding. En daarmee bedoelen we zeker niet dat je geen lekkere ijs met slagroom mag nemen maar ben je ervan bewust dat je tijdens de periode dat je minder sport, ook minder brandstof en dus minder voeding nodig hebt.

5.      Buiten activiteiten

En als laatste: met mooi weer zijn er zoveel leuke sportactiviteiten buiten. Ga hiken, surfen, suppen, wakeboarden of zwemmen. Ga er op uit en maak gebruik van de zomerstop om eens wat andere buitensporten te proberen. Daar is het nu de perfecte periode voor.

Sporten in de zomer

Helaas heeft sporten in de zomer ook nadelen. Wij benoemen er een aantal en geven je een aantal tips.

  1. De warmte. Heerlijk die tropische temperaturen als je aan het zwembad ligt. Maar als je wilt gaan sporten dan kunnen hoge temperaturen zelfs gevaarlijk zijn in verband met het risico op bijvoorbeeld een zonnesteek of hittekrampen. Probeer op warme dagen vroeg op de dag op laat op de avond te sporten. Dan is de zon nog niet zo warm en is de temperatuur minder hoog.  
  2. Muggen. Deze irritante beestjes zijn gek op het bloed van sporters. Het zweten en de verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat sporters sneller slachtoffer worden van muggen. Je kunt je beschermen door een (natuurlijke) muggenspray op te doen voor het sproten. Na het sporten helpt het om zo snel mogelijk te douchen en jezelf weer af te koelen.
  3. Uitdroging. Natuurlijk ligt bij warmee temperaturen uitdroging op de loer. Drink daarom al vóórdat je gaat sporten flink wat water. Uiteraard is het ook belangrijk om na het sporten je vochtbalans weer aan te vullen.

Doortrainen tijdens de zomerstop is tevens niet enkel goed om fit aan het nieuwe seizoen te beginnen. Het zorgt er ook voor dat je minder kans hebt op sportblessures. Oftewel, waar wacht je nog op? Ga naar buiten, ga bewegen en dan ben je straks helemaal ready voor het nieuwe korfbalseizoen!

Geef een reactie