Je bekijkt nu 7 leuke schotoefeningen voor de korfbaltraining

7 leuke schotoefeningen voor de korfbaltraining

Schieten doen we om te scoren. En een korfbalspeler met een goed en snel schot, is een gevreesde tegenstander. Schotoefeningen komen daarom iedereen van pas. De schotoefeningen die we in dit artikel uitleggen kunnen zowel uitgevoerd worden door de jeugd als door senioren. Je kunt er uiteraard je eigen variaties op maken. Zie het als inspiratie voor jouw korfbaltraining of een korfbalspelletje tijdens de gym.

Schotoefening 1: Tienen

Een van mijn persoonlijke favorieten: tienen. Bij deze oefening worden 2 korven tegenover elkaar geplaatst. Plaats de korven op een haalbare afstand. Dit is dus een element waarmee je de moeilijkheidsgraad naar niveau kan verhogen. Bij iedere korf staat een speler. Om meer het teamgevoel er in te brengen kun je ook groepjes maken en bij iedere korf bijvoorbeeld 3 spelers plaatsen.

Het doel is om minimaal 10 keer te scoren per team. Er zijn 2 ballen in het spel. Dit zorgt voor een extra element; de bal snel proberen te vangen. Afhankelijk van het niveau kun je ervoor kiezen om eerst 1 speler van het team te laten schieten of dat degene die de bal vangt mag schieten. De eerste optie zorgt voor meer rust en is dus beter wanneer de spelers nog niet over de techniek beheersen om vanuit snelheid te scoren.

Tip: vallen spelers te ver naar voren met het schieten, plaats dan een pion waar ze achter moeten blijven.

Schotoefening 2: Reis om de wereld

In een korfbalwedstrijd sta je ook niet altijd recht voor de paal. Daarom is het belangrijk om schotoefeningen uit te voeren vanaf verschillende kanten van de paal. Een leuke oefening voor in de training is daarom ‘reis om de wereld’. Hierbij plaats je verschillende pionnen rondom de korf. Iedere pion vertegenwoordigt een continent. De spelers moeten bij iedere pion 1 of 2 keer scoren. Is dit gelukt? Dan mag de speler de reis voortzetten naar het nieuwe continent. Wie als eerste de reis om de wereld heeft afgemaakt is de winnaar. Ook bij deze oefening kun je weer variëren met afstand om het moeilijker te maken.

Schotoefening 3: Streepjesdoelen

Deze oefening wordt individueel gespeeld. Er worden diverse pionnen voor de korf geplaatst op verschillende afstanden. Bijvoorbeeld op 1 meter voor een klein kansje, 2,5 meter voor een strafworp, 4 meter voor een schot en 6 meter voor een afstandsschot. Ook voor de uitvoering van deze oefeningen zijn verschillende variaties (naast de afstanden uiteraard):

  • Iedere speler moet bij iedere afstand scoren. Ze mogen zelf bepalen in welke volgorde.
  • Iedere speler begint bij het kleine kansje. Als deze raak is mag hij/zij door naar de volgende pion.
  • Iedere speler krijgt maximaal 3 kansen per pion. Is deze dan niet raak moet hij/zij terug naar de vorige pion
  • Alle pogingen moeten achter elkaar raak zijn

Degene die als eerste bij iedere afstand weet te scoren is de winnaar van deze oefening.

Schotoefening 4: Er uit schieten

Als je echt competitie wil creëren bij een training dan is de schotoefening ‘er uit schieten’ leuk om te doen. Dit spel wordt gespeeld in drietallen waarbij snelheid het belangrijkste element is. De oefening verloopt als volgt:

  • 2 spelers staan op dezelfde afstand voor de korf. De overige speler staat onder de korf.
  • Er zijn 2 ballen in het spel
  • De 2 spelers voor de korf proberen zo snel mogelijk te scoren. Degene die als eerst scoort wisselt met degene die onder de korf staat.
  • Degene die na de afgesproken tijd (bijvoorbeeld 5 minuten) onder de korf staat heeft het spel verloren.

Schotoefening 5: Tijdschieten

Een makkelijke oefening maar altijd handig om je korfbaltraining mee te vullen als je wat tijd over hebt: tijdschieten. Je bepaalt een tijd, bijvoorbeeld 2 minuten, en degene die na 2 minuten de meeste doelpunten heeft gemaakt wint. Ook hierin kan je variëren qua afstanden om de moeilijkheidsgraat te vergroten. Je hoeft echter niet met afstanden te werken, na het vangen direct schieten mag ook. Zorg wel voor voldoende palen zodat spelers elkaar niet in de weg lopen.

Schotoefening 6: Pionnenroof

Plaats in het midden van het veld een aantal pionnen. Verdeel de spelers over de beschikbare korfbalpalen, het liefst in tweetallen. Ieder tweetal heeft een bal. Dan kan de oefening beginnen. Alle teams starten tegelijk met het proberen te scoren. Wanneer er is gescoord, rent het tweetal samen naar het midden om een pion te pakken en plaatst deze bij de eigen korfbalpaal. Na een paar raken schoten is de stapel op. Dan mogen spelers bij elkaar pionnen gaan halen. Degene die geen pionnen meer heeft ligt uit het spel. Degene die alle pionnen bij elkaar weet te krijgen wint.

Schotoefening 7: Als eerste x-tal doelpunten

De bovenstaande oefeningen zijn vooral gericht op snelheid. Voor spelers die nog in de beginfase zitten van het aanleren van schieten, kunnen deze oefeningen te lastig zijn. Door het competitie-element staat snelheid voorop en wordt er te weinig gelet op de techniek. Daarom is voor de allerkleinste het al een uitdagende oefening wie er als eerste 5 of 10 (afhankelijk van het niveau) doelpunten heeft gemaakt. Geef hierbij duidelijk aan dat de juiste techniek helpt bij het scoren. Oftewel; schieten om te scoren.

Veel plezier met het toepassen van deze oefeningen! Wij zijn benieuwd, wat is jouw favoriete schotoefening?

Bron afbeelding: https://dalto.nl/koppelschieten-verslag-en-fotos/


Geef een reactie