Je bekijkt nu Korfbaloefeningen om gooien met de bal te verbeteren

Korfbaloefeningen om gooien met de bal te verbeteren

Om beter te leren gooien met de korfbal zijn verschillende oefening interessant. De oefeningen kunnen onderverdeel worden in 4 aandachtspunten:

  1. Gericht leren gooien
  2. Sneller leren gooien
  3. Verder leren gooien
  4. Gooien met belemmering

Alle onderdelen zijn belangrijk om onder de knie te krijgen. Bij de jonge teams begint het met gericht leren gooien en kan er steeds verder opgebouwd worden naar gooien met belemmeringen.

Gooi-oefening met stapjes

Verdeel de groep in tweetallen. Ieder tweetal staat even ver uit elkaar bij een pion. De begin afstand is een afstand die makkelijk te overbruggen is voor iedereen. Elke keer als het gelukt is om de korfbal goed over te gooien mogen de spelers een stap naar achteren zetten bij de volgende pion. Laten ze de bal vallen? Dan moeten ze een stapje terug. Het doel hiervan is om te leren te gooien op afstand.

Darten

Verdeel het team in 2 groepen. Maak in het veld verschillende vlakken. Hoe verder het vlak weg ligt van de speler hoe meer punten het vak waard is. Per groep gooit iedere speler om de beurt te bal richting een vak. De punten in het vak waar de korfbal direct terecht komt worden geteld. Met deze korfbal gooioefening wordt gestimuleerd om gericht te gooien.

Gooien met hinder

Verdeel de groep in drietallen. De opdracht aan de verdedigers is om zwaar te hinderen. Het is aan de aanvallers om te kijken hoe ze hiermee omgaan. Een aandachtspunt hierbij is het doorstappen. Oftewel: gebruik je houding om ruimte te creëren om alsnog te kunnen gooien. Ook leren spelers zo dat ze elkaar moeten helpen als een teamgenoot zwaar gehinderd wordt. Kleine stukjes gooien zijn dan belangrijk en elkaar opzoeken.

Tijdsdruk

Ook bij deze oefening verdeel je de groep in aanvallers en verdedigers. Binnen 3 seconde nadat de korfbal gevangen is moet de speler de korfbal gooien naar de volgende aanvaller. Het dwingt de speler snel een keuze te maken. Bij de allerkleinste zal dit een moeilijke opdracht zijn waardoor het vaak fout gaat. Dat is oké en mag je laten gebeuren. Het helpt ze om te leren voortgang te houden in het spel.  

Tweede kans

Deze oefening is geschikt om te stimuleren dat het spel doorgaat na een schot. Na een shot liggen er vaak kansen voor een andere schutter. Bij deze oefening staat er één aanvaller met verdediger onder de paal. De korfbal bevindt zich voor in het veld. Nadat er een schot gelost is, is het de taak van de rebound om de korfbal direct door te passen naar een volgende aanvaller.

Haal alles uit de minuut

Deze oefening is geschikt voor de jeugd. Ieder tweetal heeft een korfbal en bevindt zich op dezelfde afstand van elkaar. Het doel is om binnen één minuut zo vaak mogelijk over te gooien. Laat een tweetal de korfbal vallen? Dan liggen ze uit de ronden. Hiermee stimuleer je dat er snel maar zorgvuldig gegooid wordt.

Bij alle oefeningen die we hier geven kan je het als trainer moeilijker maken door een extra opdracht te geven zoals het gooien met één hand of specifiek met rechts of links. Zo zijn de oefeningen niet alleen geschikt voor de jeugd maar ook voor senioren.

Thuis oefenen met korfbal

Wil je thuis oefenen met korfballen? Onderstaand een aantal geschikte korfballen. Je kunt deze eenvoudig bestellen via Bol.com. Korfballen zijn verkrijgbaar in 3 maten oplopend van klein naar groot:

  • Maat 3: deze maat wordt gebruikt bij de Kangoeroes en de F-jeugd.
  • Maat 4: hiermee wordt gespeeld bij de D-jeugd en E-jeugd.
  • Maat 5: vanaf de C-jeugd wordt er met de grootste bal gespeeld, maat 5.

Geef een reactie