Je bekijkt nu Hoe internationaal is korfbal?

Hoe internationaal is korfbal?

 • Berichtcategorie:Over korfbal

Wie wel eens korfbal heeft proberen uit te leggen aan een buitenlander, weet dat korfbal internationaal niet zo bekend is. Hoewel Nederland van oorsprong niet Nederlands is, de geschiedenis van korfbal ligt in Zweden, is korfbal wel het meest bekend in Nederland. Maar ook buiten de grenzen wordt een balletje gegooid. In dit artikel gaan we in op de vraag ‘hoe internationaal is korfbal?’

In welke landen wordt korfbal gespeeld?

Dat korfbal heus niet alleen in Nederland wordt gespeeld blijkt wel uit het feit dat er een Internationale Korfbal Federatie is, ook wel de IKF. Bij de IKF zijn 69 nationale korfbalbonden aangesloten.  Onderstaand een overzicht van alle landen die hierbij aangesloten zijn en dus waar korfbal beoefend wordt. Angola, Litouwen en Slovenia zijn momenteel Kandidaat leden, dus ook daar wordt korfbal gespeeld.

EuropaAfrikaNoord-AmerikaZuid-AmerikaAziëOceanië
BelgiëBotswanaCanadaArubaArmeniëAustralië
Bosnië en HerzegovinaGhanaVerenigde StatenArgentiniëChinaNieuw-Zeeland
BulgarijeIvoorkust BraziliëFilipijnenPapoea-Nieuw-Guinea
CataloniëKameroen Costa RicaHongkong 
CyprusKenia CuraçaoIndia 
DenemarkenMalawi Dominicaanse republiekIndonesië 
DuitslandMarokko SurinaJapan 
EngelandZambia  Mongolië 
FinlandZimbabwe  Macau 
FrankrijkZuid-Afrika  Maleisië 
Georgië   Nepal 
Griekenland   Pakistan 
Hongarije   Rusland 
Italië   Singapore 
Ierland   Taipei 
Kroatië   Zuid-Korea 
Luxemburg     
Nederland     
Oekraïne     
Polen     
Portugal     
Roemenië     
Schotland     
Servië     
Slowakije     
Turkijë     
Tsjechië     
Wales     
Wit Rusland     
Zweden     
Zwitserland     

Internationale Korfbal Federatie

De Internationale Korfbal Federatie is opgericht in 1933 door de Nederlandse en Belgische korfbalbonden. Onderstaand de doelen van de IKF:

 • Korfbal wereldwijd op de kaart te zetten.
 • Spel verbeteren
 • Stabiele korfbalstructuur ontwikkelen
 • Korfbal een olympische sport maken

Daarnaast organiseert de IKF verschillende toernooien waaraan de aangesloten landen aan deel nemen. Dit zijn de volgende toernooien:

 • Wereldkampioenschap
 • Continentale kampioenschappen in alle vijf continenten
 • WK onder 21
 • EK korfbal
 • European Bowl
 • EK onder 21
 • Europa Cup
 • Europa Shield
 • University World Cup
 • European University Championship Korfball (EUCK)

Is korfbal een olympische sport?

Nee, korfbal is (nog) geen olympische sport. Korfbal is wel erkend bij het Internationaal Olympisch Comité. Dat houdt in dat korfbal tot de ‘Olympische familie’ behoort.

Er wordt wel van alles aan gedaan om korfbal een Olympische sport te laten worden door het IKF, waarin Nederland en België het voortouw nemen. Het doel is dat we in 2028 bij de Olympisch Spelen korfbal mogen aanschouwen. Hiervoor moet nog wel veel gebeuren zoals:

 • Media-aandacht
 • Veel bezochte evenementen
 • Jeugd aanspreken
 • Internationale competitie

Vooral dit laatste punt is een uitdaging gezien Nederland en België veruit de sterkte landen zijn. Zonder een meer gelijkwaardige tegenstand is er dus niet echt sprake van een internationale competitie.

Wat weer wel in het voordeel werkt voor korfbal is het feit dat het een gemengde sport is. Het Olympische Comité zet hoog in op gelijkwaardigheid en ‘gender equality’. Gezien korfbal de enige sport ter wereld is waarin mannen en vrouwen in één team zitten én samenspelen sluit dat natuurlijk perfect aan bij de doelen.

Laten we het hopen dat we onze mooie sport snel op dit internationaal podium gaan zien.

Korfbal Nederlands team

Zoals hierboven al kort aangegeven, heeft Nederlands een van de beste internationale korfbalteams. TeamNL korfbal vertegenwoordigt Nederland op internationale toernooien. Daarnaast zijn er ook nationale selecties voor onder de 21 jaar (het Talent TeamNL korfbal), 19 jaar (Nederland U19) en 17 jaar (Nederland U17).

Het dameskorfbal kent geen internationale competentie.

Korfbal WK

Om de 4 jaar wordt het WK korfbal gehouden. Het wordt georganiseerd door de IKF. Dit toernooi vond voor het eerst plaats in 1978 op Nederlandse bodem. En daarmee lijkt de toon gezet, want sinds het begin is Nederland niet meer van het podium geweest.  Het WK wordt vooral gedomineerd door Nederland en België. Andere landen die het goed hebben gedaan zijn West-Duitsland, Groot-Brittanië, Taipei, Portugal en Tsjechië.

Hoe vaak is Nederland wereldkampioen korfbal?

Nederland is maar liefst 10 keer wereldkampioen korfbal geweest. En nog steeds mag Nederland zich de beste noemen want ook afgelopen WK in 2019 wisten ze de winst te pakken. Slecht één keer sinds het begin van het WK korfbal heeft België zich de beste mogen noemen, in 1991. België is dan ook vrijwel het enige land wat tegenstand biedt tegen Nederland, zij werden ieder WK namelijk tweede (op uitzondering van 1991 dan). Gelukkig zijn China en Taiwan steeds meer in opkomst, mede door hulp van Nederland en België.

Korfbal EK

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat het EK meestal ook niet zo spannend is. In ieder geval niet welke landen er in de finale komen. Want de strijd tussen Nederland en België kan altijd voor sensatie zorgen. Zo won Nederland in oktober 2021 de Europese titel na een winst van 17-21 tegen de Belgen. Hiermee werd Team NL korfbal voor de 8ste keer Europees kampioen.

Bron: https://www.korfbal.nl/teamnl-korfbal-verslaat-belgie-in-zinderende-finale/

Geef een reactie