Een sport kan niet worden uitgeoefend zonder de spelregels te begrijpen. Maar wat zijn nou exact de spelregels bij korfbal? Je vindt ze allemaal in dit artikel. We beginnen met de belangrijkste spelregels waarna we inzoomen op specifieke regels en/of uitzonderingen.
1. Niet lopen met de bal
Een belangrijke regel bij korfbal is dat er niet gelopen mag worden met de bal. Een speler loopt met de bal wanneer hij/zij na het vangen van de bal beiden benen verplaatst. Je mag dus wel een voet aan de grond houden en draaien met de andere voet.
Voor de allerkleinste is het lastig om helemaal niet te lopen met de bal. Hier wordt deze spelregel dus iets soepeler gehanteerd. Het is enkel wel belangrijk om dit zo snel mogelijk goed aan te leren.
2. Schieten mag niet als je wordt verdedigd
Een van de regels die niet-korfballers vaak grappig vinden: je mag niet schieten als je wordt verdedigd. Een schot is verdedigd als:
- De verdediger tussen de korf en de aanvaller staat
- De verdediger staat dicht bij de aanvaller. Omdat dit subjectief is, ontstaat hier vaak discussie over. Het is de bedoeling dat de verdediger niet dichterbij kon staan zonder te hinderen maar wel goed te verdedigend.
- De verdediger heeft zijn of haar hand omhoog
Deze regel geldt vanaf de E-jeugd. Bij de allerkleinste, bij de F’jes, mag er dus altijd geschoten worden. Omdat er sprake kan zijn van flink lengteverschil is bij deze leeftijdscategorie de volgende regel ingesteld: ‘indien een schot niet tot een geldig doelpunt leidt en de schietende speler direct na het schot weer in balbezit komt, dient de bal eerst te worden overgespeeld’
3. Het zelfde geslacht wordt verdedigd
Bij gemengd korfbal mogen jongens enkel jongens verdedigen en meiden enkel meiden. Wanneer dit niet wordt gedaan, volgt er een strafworp. Bij een strafworp houden alle spelers 2,5 meter afstand van degene die de strafworp neemt.
Deze regel geldt uiteraard niet bij dameskorfbal en ook nog niet voor de F-jeugd.
4. Wisselen van vak om de twee doelpunten
Om de twee doelpunten wordt er gewisseld van vak en functie. Hierbij worden de doelpunten van beide partijen meegeteld. Dus bijvoorbeeld bij 2-0 maar ook bij 1-1.
5. Niet de bal uit de handen tikken/trekken
Wanneer een speler de bal vast heeft, mag deze niet worden ontnomen door een andere speler door aan de bal te trekken of de bal uit te handen te tikken. Dit wordt in korfbaltermen ‘beschermd balbezit’ genoemd.
6. Je mag elkaar niet aanraken
Korfbal is geen contactsport. Dat houdt in dat je de tegenstander niet mag hinderen met je lichaam. Wanneer een speler de bal wil gooien mag de tegenstander dit zo moeilijk mogelijk proberen te maken. Enkel mag hierbij geen contact worden gemaakt met de bal of de speler. Het is dus niet toegestaan om de tegenstander met armen te omsluiten.
Indien iemand bij een schotpoging (dit kan ook een doorloopbal zijn) wordt gehinderd of op de handen wordt getikt, dan volgt er een stafworp.
7. Korfbal is geen voetbal
Wanneer de bal bewust of onbewust op de voeten of onderbenen van een speler komt, is het ‘voetbal’. Dit geldt voor het gedeelde van het been onder de knie.
8. En ook geen rugby
Wanneer de bal aan het rollen gaat over het veld, is het niet toegestaan om op de bal te duiken. Vooral jonge kinderen hebben in het begin vaak de neiging om dit te doen. In plaats van het duiken op de bal, kan de bal ‘geclaimd’ worden door er de hand op te leggen.
9. Buiten de lijnen is de bal uit
Wanneer de bal de grond raakt buiten de lijnen, is de bal uit. Dit geldt ook als een speler zich op of buiten de lijnen bevindt wanneer hij/zij in contact is met de bal. Als de bal nog in de lucht is en een speler weet de bal zonder de grond te raken de bal weer terug het veld in te tikken, mag het wel.
10. Bal niet overdragen
Het is niet toegestaan om de bal over te geven naar een andere speler van het team. De bal moet dus altijd los door de lucht zijn gegaan voordat een teamgenoot de bal vangt.
11. Vuisten gebruiken mag niet
Dat geldt natuurlijk ook buiten het veld, maar met korfbal bedoelen we dan dat je de bal niet mag wegstoten met gebalde vuisten. Je mag dus alleen met je vlakke hand de bal aantikken of slaan.
Nog een paar laatste dingen niet mogen bij korfbal:
- Dribbelen met de bal
- De paal mag niet worden bewogen
Mis je nog een belangrijke spelregel? Laat het ons weten en we voegen het toe!
Thuis oefenen met korfbal
Wil je thuis oefenen met korfballen? Onderstaand een aantal geschikte korfballen. Je kunt deze eenvoudig bestellen via Bol.com. Korfballen zijn verkrijgbaar in 3 maten oplopend van klein naar groot:
- Maat 3: deze maat wordt gebruikt bij de Kangoeroes en de F-jeugd.
- Maat 4: hiermee wordt gespeeld bij de D-jeugd en E-jeugd.
- Maat 5: vanaf de C-jeugd wordt er met de grootste bal gespeeld, maat 5.
hoe zit het met passen? Mag ik een bots geven?
Wat na een doelpunt? Waar start ik terug op? Wie krijgt de bal?
Staan de verdedigers in het verdedig vak stil als hun ploeg is aan het aanvallen?
algemeen spelverloop mag toegevoegd worden. Dit als iemand die hier een les rond moet geven op stage, en NERGENS deze info duidelijk kan vinden. Helaas
ik zag een videootje in de korfbalclin waarbij er een strafworp werdt gegeven de bal gaat niet door de korf , en toch geeft de scheids aan geldig doelpunt , mij is jaren geleden op de cursusscheidsrechter dat de bal van boven door de korf wordt geschoten , wil men spreken van een geldig doelpunt , dat is in dit geval niet zo er wordt geschoten de bal maakt een rondje over de rand van de korf , en gaat weer uit de korf , scheidsrechter zag dit als en geldig doelpunt